Bezoek commissaris van Koning tijdens opening Gelderlandshow

PERSBERICHT

Op 14-15 -16 december vindt in de Jan Massinkhal in Nijmegen een van de grootste kleindierententoonstellingen in Nederland plaats  n.l. De Gelderlandshow

Het is voor de 61 keer dat deze Gelderlandshow gehouden wordt en voor de tweede keer in de Jan Massinkhal.

Deze is wel een heel bijzondere, want de Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbers verenigingen, de NBS brengt hier haar Jubileumbondsshow onder in verband het feit dat deze bond dit jaar 100 jaar bestaat.

De NBS heeft op de Dag van de Sierduif op 2 september te horen gekregen, dat ze de status Koninklijke Bond verkrijgen. Op de officiële opening  van deze tentoonstelling op zaterdagmorgen 16 december, zal de Commissaris van de Koning in Utrecht, de heer Oosters,  de versierselen  die behoren bij de status Koninklijk officieel komen uitreiken aan het bestuur van de NBS.

De leden van de NBS hebben dan ook hun best gedaan om een record aantal sierduiven hier tentoon te stellen nl. bijna 3200 in maar liefst 80 verschillende rassen en nog veel meer kleuren.

Naast deze duiven zijn er natuurlijk ook de konijnen met bijna 600 stuks in vrijwel alle erkende rassen in Nederland.

Helaas kunnen we door de vogelgriep het pluimvee en de sier- en watervogels hier niet tentoonstellen. Bijzonder jammer voor de fokkers van deze diergroepen, die al enkele jaren niet met hun mooie dieren kunnen showen.

Zaterdagmorgen zal er ook nog een landelijke keuring van kleine knagers plaats vinden n.l. Kleurmuizen, Dwerghamsters en Tamme Ratten.

Woensdag voorafgaand aan de show zullen zo’n 50 vrijwilligers de hele dag bezig zijn  om de 3200 kooien op te bouwen zodat de fokkers op het eind van de middag hun dieren kunnen brengen.

Donderdag 14 december om 8 uur ’s morgens beginnen de 50 keurmeesters waarvan er ook uit Duitsland en België aanwezig zijn met de dieren te beoordelen en de mooiste aan te wijzen

‘s Avonds  om 19.00 uur kunnen het publiek en de fokkers dan terecht om te kijken wat voor een predicaat hun dieren gekregen hebben en of ze een prijsje gewonnen hebben.

Voor het publiek is de tentoonstelling geopend op vrijdag 15 december van 10 tot 21.00 uur en zaterdag van 10 tot 16.00 uur

Hierna worden al de dieren weer door de eigenaren opgehaald, waarna  de vrijwilligers weer aan de slag kunnen om de kooien af te breken en de zaal weer schoon te maken.

De officiële opening van de show vindt plaats op zaterdagmorgen 16 december om 10.30u. in het restaurant van de Jan Massinkhal, Nieuwe Dukenburgseweg 5, 6534 AD  Nijmegen. Tijdens deze opening zal de Commissaris van de Koning uit Utrecht dus de versierselen behorend bij de status Koninklijk aan het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbersverenigingen uitreiken. Aansluitend zal de show geopend worden door mevrouw Nonja Remijn, bureaucoördinator van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen.

Het bestuur van de Gelderlandshow
Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbersverenigingen